maanantai 6. tammikuuta 2014

Laihdutusta, dieettejä, liikuntaa ja trendejäKäytiin eilen perheen kanssa elokuvissa ja syömässä. Samalla pyörähdettiin nopsaan Helsingin keskustan parissa ostoskeskuksessa ja alennusmyynti hulinassa. Aina yhtä paljon ihailen ja ihmettelen lähinnä vaatekauppojen antia. Välistä löytää mitä kummallisimpia virityksiä ja rehellisesti sanoen joskus en aina edes keksi miten jotain vaatetta käytetään. Ja tätä vaatetta ja asustetta on tarjolla paljon. Joista osa päätyy aika nopealla kierrolla kirpputoreille. Pysyykö näin trendikkäänä ja muodikkaana, kun ostaa ja kuluttaa? Näyttääkö siltä kuin kuuluukin?


Vuoden alkuun kuuluu aina laihdutuskuurien, dieettien ja uusien tehokkaiden liikunta harrastusten aloittaminen. Kuntosaliketjut mainostavat raivoisasti tuotteitaan. Juuri luin ratikkapysäkillä mainoksen: kuntoon 8 viikossa. Jossain mainoksessa luvattiin jopa rahat takaisin, jos ei tuota tulosta. Kuntosalien jäsenyys hinnat, puhumattakaan omasta personal trainerista, voi olla huimia. Ei siis mitenkään kaikkien saatavilla. Lehdet kirjoittelevat mikä on trendikästä liikuntaa, minkälainen kropan muokkaus on tällä hetkellä in, mikä ryhmä liikunta sopii mihinkin kehon muokkaukseen. Luin joku viikko sitten lehdestä, ettei enää olekaan trendikästä olla tikkulaiha, vaan nyt pitää niin kuin olla näkyviä kauniisti muotoutuneita lihaksia. 

No entäpä naisten lehdet ja mainonta. Jokainenhan tietää, että ainakin jossain määrin näitä mainoskuvien malleja laitetaan ja meikataan. Valmiita kuvia myös käsitellään ja parannellaan siinä määri, että halutessa voidaan vaikka mallia hoikistaa tai pyöristää. Tästäkin luin lähiaikoina, nyt muokataan monista langanlaihoista tytöistä hieman pyöreämpiä. Mikä sinällään on tietysti ajatus parempaan, kun ei aina vaan laihuutta ihannoida. Miksihän ei voi käyttää sekaisin vähän erikokoisia malleja, niin kuin meitä ihan luonnostaakin on? Milloin on trendikästä isot rinnat tai takapuoli, milloin pienet rinnat ja pieni takapuoli. 

Kuinka me saadaan lapset ja nuoret kasvatettua riittävän hyvällä itsetunnolla, itseluottamuksella ja viisaudella, jotta he kestävät kaiken ympäristön, median ja markkinoiden paineen. Ymmärtämään lapset ja nuoret, ettei kaikki lehdissä, netissä ja televisiossa näkemänsä ole totta tai aitoa. Kuinka me saadaan heidät luottamaan, ettei kaikilla ole mahdollisuuksia, eikä tarvetta hankkia aina uusimpien trendien mukaisia virityksiä. Ettei lastemme ja nuortemme suosiota mitattaisi materian perusteella. Ettei ketään kiusattaisi vääränlaisten tai väristen vaatteiden ja kenkien takia.

Kuinka me aikuiset uskomme ja luotamme itseemme ja ulkonäköömme. Ymmärrämme, ettei meidän tarvitse saavuttaa mitään tietynlaista kroppaa. Ei ennen lapsia, ei lapsien jälkeen, ei sinkkuna, ei varattuna, ei lapsettomana, ei koskaan. Me olemme erilaisia, erinäköisiä, kokoisia, erilailla laitettuja. Tärkeintähän on, että itse viihdymme omassa kehossamme. Jos emme itse ole tyytyväisiä, voimme ehkä halutessamme tehdä jotain. Joskus mietin kuinka kaukana nykyinen kuntoilu, laihduttaminen ja dieetit saattavat olla terveyden ylläpidosta. Sokaistumme jotenkin median luomista kuvista ja suurista lupauksista. 

Nykyinen media yltää joka paikkaa, melkein jokaisella alkaa olla älypuhelinta, nettiä taskussaan. Josta työnnetään mielikuvia. Kuinka näistä paineista selviää ne jotka ovat helposti vietävissä, ne jotka ovat epävarmoja itsestään, ne joiden minäkuva on jotenkin hukassa, ne jotka haluavat miellyttää kaikin tavoin tullakseen hyväksytyksi, hakiessaan omaa paikkaansa.
Jokaisen pitäisi riittää juuri sellaisena kuin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti