sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Energiaa, hyvinvointia ja työhyvinvointiaMeillä oli töissä perjantaina tyhy – päivä, joka alkoi Mato Valtosen hyvinvointiluennolla. Luento oli ehdottomasti parhaimmistoa, jolla koskaan olen istunut. En ole aikoihin nauranut niin sydämen kyllyydestä. Enkä ollut ainut, kokonainen auditoriollinen väkeä nauroi kanssani. Positiivinen energia pääsi todella valloilleen. 


Valtonen sanoi olevansa muistuttaja, hän kertoikin meille itsestään selvyyksiä, jotka unohdamme helposti arjessa. Itse koin monta oivallusta ja jäin pohtimaan omaa elämääni. Luento erottui muista työhyvinvointiluennoista sillä, ettei juurikaan puhuttu työstä. Puhuttiin ihmisistä. 

Monesti työhyvinvointiluennot painottuvat siihen kuinka työpaikalla ollaan, kohdellaan muita, tehdään työtä, kehitetään työtä ja kuinka me olemme tehokkaita. Helposti unohtuu itseasiassa se kaikkein tärkein, ihminen. On ihan sama kuinka hienot systeemit meillä on töissä jos ihminen ei voi hyvin. En tarkoita tällä sitä, että töissä olisi aina jotenkin super siistiä tai aina kivaakaan. Kuitenkin sen perusmotivaation, halun, itsensä kehittämisen ja työstä tykkäämisen pitäisi olla kunnossa. Silloin on kaikkien työyhteisössä mukava olla. Työpaikoilla näiden asioiden eteen voidaan tehdä paljonkin, muuttaa ja kehittää. Yksittäisen ihmisen pahoinvointia kuitenkaan tuskin voidaan poistaa. Toki työ sinällään voi palkita ihmisen muutosta, mutta kyllä hyvinvointi lähtee jokaisesta itsestään.

Valtonen muistutti kuinka upeita ja mahtavia me olemme, kun vaan siihen uskomme ja löydämme meidät itsemme. Tätä samaa asiaa puhuin ihanan ystäväni kanssa kun tapasimme Helsingin kirjamessuilla viikko sitten. Onko ihmisen tärkein tehtävä todella löytää vain itsensä? Kuinka se voi olla niin vaikeaa, että voi viedä jopa koko ihmiselämän, tässähän me olemme. 

Kuinka moni meistä kuitenkin tekee asioita siksi kun pitää ja kuuluu? Ei siksi kun haluaa ja tuntuu omalta. Mitä meidän oikeasti kuuluu tehdä? Nämä ”kuuluu tehdä asiat”, ovat ihan vaan meidän ihmisten laatimia vaatimuksia ja normeja. Monesti on vaan haaste tehdä erilailla kuin muut tai niin kuin itse todella haluaa. Se vaatii aikamoista itsetuntoa ja luottamusta siihen, että kyllä itse tietää parhaiten. Ihan todellisen itsensä löytäminen voi olla vaikeaa, mitä minä todella haluan ja mistä nautin. Mikä tekeminen saa sisäisen energian loistamaan ja hehkumaan. Kuinka löydämme itsestämme sen sisäisen voiman. Elämä tuo tullessaan asioita ja tapahtumia jotka muokkaavat meitä, emmekä enää haluakaan samoja asioita tai nauti samoista asioista kuin ennen. Silloinkin pitäisi muistaa olla itselleen armollinen, kyllä meillä on oikeus muuttaa mieltä.

Itse olen oppinut aika rankalla kädellä, että elämässä kannattaa tehdä niitä asioita ja valintoja joita todella haluaa ja joista nauttii. Kaikkia se ei miellytä, eikä siitä aina pidetä. Olen myös oppinut, ettei kaikki voi ja tarvitse miellyttää. Monet kerrat olen elämässä karvaasti pettynyt tehdessäni asioita muiden mieliksi. Kokenut jopa omaa hyvyyttäni hyväksikäytettävän. Olen löytänyt itsestäni itsekkyyteni tehdä itselleni tärkeitä juttuja.

Olen aina rakastanut kuvia. Olen katsonut itselle tärkeitä kuvia lehdistä, korteista, kirjoista jne. Olen rakentanut monta vuotta omia kuvia. Pitkään ajattelin ihmisten pitävän niitä turhina, merkityksettöminä ja itsekeskeisinä. Olen oppinut luottamaan, että minulle tärkeät jutut ovat jollekulle toisellekin merkityksellisiä. Kaikkien ei tarvitse tykätä, eikä se millään tavalla vähennä kuvien merkitystä. Tehdään siis rohkeasti mitä halutaan. Huolehditaan itsestämme, hyvinvoinnistamme ja sitä kautta tykkäämme työstämmekin enemmän, oli kyseessä sitten palkka-, vapaaehtois- tai kotityö.

#energiakuva #hyvinvointikuva #eheyttäväkuva #kauneuskuva
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti