maanantai 17. maaliskuuta 2014

Onko pakko pakkosyöttää




Olen kuullut monta tarinaa, monta tarinaa aidosta elämästä. Osa tarinoista päättyy hyvin, osa tarinoista päättyy huonosti. Jokaisessa on silti omalla tavallaan jotain kaunista. Elämää. Monta kertaa kun kerrotaan tarinaa masennuksesta, siihen sisältyy hyvää ja kaunista samoin kuin pahaa ja rumaa. Tämä kuulunee asiaan. Moniin, liian moniin tarinoihin kuuluu enemmän ja vähemmän sen luku jossa ei tule kohdatuksi. Pätkä ihmisen elämää jossa hän kokee, ettei häntä ole kuultu, nähty ja kohdattu. Häntä ei ole ymmärretty, hän ei ole saanut apua. 


Tämä sama luku sijoittuu monen syömisen kanssa kamppailevan tarinaan. Jotain rumaa, jotain kaunista, jotain mitä kukaan ei ymmärrä, jotain jota ei oikein itsekään meinaa ymmärtää. Ja kun kukaan ei ymmärrä, kun ei osaa selittää oikein, voi jäädä ilman apua. Tai apu ei ole sitä mitä tarvittaisiin, avuntarve ja apu eivät kohtaa. Näen, että jokainen syömishäiriö on omanlainen, jota ei voi hoitaa samoin kuin kaikkia muitakin. Hoidon tulisi olla yksilöllistä. 

Nykyään puhutaan paljon siitä, että harvoin pelkkä lääke yksin parantaa ihmistä masennuksesta. Nähdään, että lääkkeen rinnalla tarvitaan terapiaa, keinoa käsitellä asioitaan. Samaa oivallukseen pohjautuen uskon, ettei ruoka ja syöminen yksinään saa ihmistä toipumaan syömishäiriöstä. Aina siellä takana on joku syy oireisiin, joka tulee selvittää ja hoitaa. Aika usein masennuslääkettä aloittaessa, lääkkeitä kohtaan nousee epäilyksen tunteita ja ne saattavat aiheuttaa haittavaikutuksia. Näen tämän saman ongelman myös ruokaa kohtaa syömishäiriössä. Olisi ymmärrettävä ettei ihminen ehkä oikeasti pysty syömään ja ruoka on se pahin vihollinen. Syöminen voi aiheuttaa fyysisiä ja henkisiä kipuja, tuskia ja pelkoja.

Niin kauan kun ihminen ei halua tai pysty syömään on ihan ihmisrääkkäystä pakottaa ihminen syömään. Jos hän ei ollenkaan ymmärrä miksi, hän kokee sen kiusaamisena. Olisi vähän sama hoitaa ylipainoisia pitämällä heitä nälässä. Ette saa ruokaa ennen kuin paino on pudonnut johonkin tiettyyn. Toki ymmärrän, jos ihminen on hengenvaarassa, on hänelle saatava riittävä ravinto ja neste ensiavuksi. Se, taas että hoidossa edetään niin, että ensin paino nostetaan johonkin tiettyyn pisteeseen, jonka jälkeen aletaan keskustella ja purkaa ongelmaa, kuulostaa ihan järjettömältä. Koska juuri nämä ongelmat aiheuttavat sen, ettei ihminen syö. 

Jos ihminen kokee hallitsevansa elämässään enää syömistään, saavansa hyvän olon vain siitä syömisen säätelystä, on tuhoisaa viedä tämä häneltä pois. Jos hänelle ei tarjota tähän mitään tilalle, jos häntä ei auteta asian kanssa. Kuljeta rinnalle ja avata solmuja joka on saanut mielen näin vääristymään. 

Voisiko ihmistä hoitaa yksilöllisesti tasapainossa, avata solmua ja opetella yhdessä syömään, jokaisen omaa tarinaa ja historiaa kuullen. Saadaan niitä kauniita lukuja sinne tarinaan.



Omaa kokemustani:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti