maanantai 1. lokakuuta 2012

MINÄ KOKEMUSASIANTUNTIJA – MATKALLANI


Poisti toi viime viikolla komean todistuksen, Saila Turkka on suorittanut Mielen avain – hankkeen kokemusasiantuntijakoulutuksen. Koulutus antoi osallistujalle valmiuksia toimia erilaisissa kokemusasiantuntija tehtävissä mielenterveys- ja päihdetyönkentällä! Voisin katsoa, että matkani kokemusasiantuntijaksi on kestänyt vuodesta 2007 ja nyt on saavutettu yksi etappi elämässä. Viisi vuotta kuulostaa aika pitkältä ajalta ja onkin sitä, mutta on ollut täynnä kasvua, kehitystä ja ennen kaikkea itsetutkiskelu ja itsensä rakentamista. Kasvun voidaan katsoa huipentuneen kokemusasiantuntuja koulutukseen, joka auttoi jäsentämään sitä mitä todella haluaa jakaa ja mitä haluaa tehdä. Matkani tietysti jatkuu, mutta välistä täytyy pysähtyä välietapeille, pysähtyä ja katsoa saavutuksiaan! Ehkä kasvunmatka alkaa jo lapsuudesta, ensimmäisestä parkaisusta, mutta lähdetään kuitenkin matkaan sieltä vuodesta 2007…

Toinen lapsemme syntyi siis vuonna 2007, jo raskausaikana masennus hiipi elämääni, näin jälkikäteen sen ymmärrän. Vauvan ollessa muutaman kuukauden ikäinen sain diagnoosin vaikea synnytyksen jälkeinen masennus ja uupumus. Syömishäiriötäni ei koskaan ole diagnosoitu.  Pää tuntui räjähtävän sisältäpäin, sydän tuntui repeytyvän kappaleiksi, ruumista puristi salpauttaen hengityksen. Kuorma oli täysin liian suuri kannettavaksi, kuljin vain suuressa sumussa ja ahdistuksessa. Mustat henget vetivät puoleensa, viekoitellen mustaan tunkkaiseen savuunsa. Maailma oli hukassa minulta, minä olen hukassa itseltäni, leijuen jossain ulkopuolella. Kiukkusin kiukkuni, vihasin tuskani, raivosin katkeruuteni, selvisin tuskastani eheänä voittajana. Taistelu oloja vastaan tuntuu loputtomalta, pikku hiljaa pystyin kuitenkin aloittamaan jälleenrakennuksen. Löysin itseni, aloin uskoa itseeni, remontoin elämääni.
Tämän kaiken tarvitsin tullakseni juuri siksi kuka tänään olen! Huomatakseni kaiken tämän maailman kauneuden. Pystyäkseni näkemääni itseni tekemässä juuri sitä mitä haluan, uskomaan itseeni ja mahdollisuuksiini. Sain kyvyn alkaa ymmärtää mennyttä ja nähdä tulevaisuuden mahdollisuutena. Uskalsin pikku hiljaa todella miettiä tulevaa. Kun itse toivuin valtavasti eheyttävän valokuvauksen avulla ja sain vielä kerrottua muillekin kokemastani valokuvanäyttelymme Tytöstä naiseksi Lapsesta äidiksi avulla, aloin pohtia seuraavaa askelta. Halusin todella auttaa muita ja lisätä ihmisten ymmärrystä synnytyksen jälkeistä masennusta ja ylipäänsä mielenterveysongelmia kohtaan. Aikani etsiskeltyä löysin mahtavan tilaisuuden tehdä kokemastani asiantuntijuutta, kokemusasiantuntijakoulutuksella. Saisin siirrettyä kokemani voimavaraksi auttaen niin muita ja kuin itseäni. Miksi jättää ne tuhannet kuvat, sadat sivut tekstejä ja synkkyydelle menetetyt kuukaudet ja vuodet vain pöytälaatikkoon. Voisin tuoda ne esiin ja näyttää, että täältä pesee elämä. Hölmöyttä tai rohkeutta, en tiedä, minun valintani. Rohkeutta on selvitä sieltä, ottaa niskalenkki pahoista hengistä, lytätä ne maan rakoon, nauraa pahuudelle. En koe menettäväni mitään vaikka sen julkisesti kerronkin. Minusta se on vaan hieno juttu!
Kun itseluottamukseni kasvoi ja epävarmuuteni pieneni tein kovasti töitä itseni kanssa, teen tietysti edelleen. Pikku hiljaa havahduin TODELLA huomaamaan kuinka upeat lapset olimme kasvattaneet mieheni kanssa, täytyi minun siis olla ihan riittävän hyvä äiti. Näin kuinka mieheni oli kulkenut rinnallani kaikista kauheuksista, minuun uskoen ja luottaen. Olin löytänyt itselleni parhaan mahdollisen kumppanin. Kuinka vanhempani, sisarukseni, ystäväni ja sukulaiseni olivat matkassa mukana, vaikka joskus saatoinkin heitä vähän olla tuuppimassa pois kun en kestänyt sosiaalisuutta.  Elämä opetti tai pakotti opettelemaan ajattelemaan itsekkäämmin, hoitamaan vain niitä itselle tärkeitä juttuja, ainakin ensimmäisenä.
Kasvoin kokemusasiantuntijaksi, koulutus oli pitkä ja uuvuttava, kertauskurssejakin tulee koko ajan lisää. Ensin oli se käytännön oppi, vuosien matka ennen kuin edes tiesinkään moisesta asiantuntijuudesta. Sitten alkoi teorian läpikäynti ja armoton kotitöiden pakerrus. Tällä erää valmis, mutta edelleen treenataan. Matkalla kohti unelmaa, parantaa mielenterveyskuntoutujien asemaan Suomessa ja auttaa kanssakulkijoita. Aikamoinen tavoite, mutta jos aloittaisi pienin askelin. Kertomalla tarinaansa, kuljettamalla valokuvanäyttelyä ja vetämällä vertaistukiryhmää jne. Ja mikä upeinta en ole yksin! Meitä kokemusasiantuntijoita on ympäri Suomea ja uusia koulutetaan!


KULJEN MATKAANI ETEENPÄIN HYMYISSÄ SUIN
 
 
Teokseni: Kokemusasiantuntija
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti