Meillä syötiin tänään
laskiaispullia, viikkoa etukäteen. Pullat leivotaan tietysti itse, en ole
koskaan ostanut valmiita laskiaispullia. Itse kun tekee, tulee mielestäni
parhaita. Olen tottunut tekemään ja leipomaan itse. Ihan pienestä lapsesta
saakka olen ollut äidin ja mummojen apuleipurina. Muistelen olleeni noin kymmenen
vuotta, kun olen vääntänyt ensimmäisen pullataikinan itse. Olen ollut aina aika
kova pulla- ja herkkuhiiri. Alkuun äiti alusti taikinan ja minä tein pullat.
Pian kuitenkin opettelin tekemään itse taikinankin, kun äiti ei aina ehtinyt ja
teki mieli pullaa.
Lapsuudesta muistan, että koko
suvulla oli tapana tehdä itse. Ei kellään varmaan tullut mieleenkään tilata
pullia, kakkuja, pikkuleipiä tai piirakoita juhliin. Ehkä häihin joku tilasi
valmiit. Jos kyseessä oli isommat
pirskeet, saatettiin jakaa kuka leipoo ja tuo mitäkin. Mummolassa opin siihen,
että ruisleipä paistetaan omassa uunissa samoin kuin kalakukot, pullat ja marjapiirakat.
Minun tädit leipoivat maailman parhaat pullat, luulen että voita ja sokeri ei säästelty.
Toisen mummoni bravuuri oli ehdottomasti ranskalaisetvohvelit ja niitä oli
jokaisissa juhlissa. Äitini on aina leiponut kaikenlaista. Enää en kyllä muista
vuosiin saaneeni äidin tekemää ruisleipää, mutta kakut ja pikkuleivät syntyvät
kyllä.
Lapsena oli itsestäänselvyys,
että leivottiin. Leipomisesta muodostui perustaito. Kasvaessani aloin
ensimmäistä kertaa miettiä sitä olisiko joskus ehkä kannattanut tilata
valmista. Kuinka kaikki ovat jaksaneet arjen keskellä vääntää niitä pikkuleipiä
ylioppilasjuhliin, leipää lapsenlapsi laumalle tai kakkua sinne ristiäisiin.
Itselleni tuli sellainen
tyhmä kuvitelma, että itse pitää tehdä vaikka ei jaksaisi. Masentuneena ja
uupuneena olen vääntänyt ristiäis-ja synttärikakkuja, vaikka olisi ollut
järkevämpää tilata valmiina. Onneksi jossain kohtaa ymmärsin, että voin ostaa
valmista. Itse tehty ei ole mikään paremmuuden merkki, sitten tehdään kun
jaksetaan ja halutaan. Minulla on kaikkinensa kestänyt elämässä aika pitkään
hoksata, että kannattaa tehdä niitä juttuja joista tykkää, eikä niitä joita
kaikki muutkin. Monissa perheissä ei ole ollenkaan samanlaista tehdään itse tai
leivotaan kaikki -kulttuuria, ja se on ihan yhtä hieno juttu.
Tänään kun leivoin lapsilleni
laskiaispullia, koin suurta kiitollisuutta ja onnellisuutta leivontataidoistani.
Siitä, että olen saanut leipoa molempien mummojeni ja äitini kanssa. Parasta
perintöä ja mahtavaa kasvatusta. Tehdä ja olla yhdessä kädet taikinassa,
yksinkertaista hienoa tekemistä. Ne hetket opettivat minulle monia taitoja,
riisipiirakoiden, pullien, kalakukkojen, pikkuleipien ja kakkujen ym.
valmistusta. Samalla ymmärrystä, etteivät lapset vaadi mitään ihme temppuja,
yhdessä tekeminen on arvokasta, oli mitä tahansa. Parasta on se, että voin tätä
taitoa viedä eteenpäin omassa perheessäni omille lapsilleni. Lapsemme ovat
päässeet taikinan tekoon taaperoista asti. Mieltä ja sydäntä lämmittää todella
kun lapset kehuvat leipomuksia ja syövät sitä viidettä pullaa tai suklaapiiraspalaa.
Laskiaispulla 2015
Laskiaispullat saivat
kaveriksi voisilmäpullia, minun ehdottomia lemppareita.
Meillä leivottiin tänään myös laskiaispullia, ei tosinkaan hyvällä menestyksellä! :D Olen ihan OK, ruoanlaitossa, mutta leipominen ei kuulu vahvuuksiini :) Toisaalta hyvä että tehtiin tänään koevedokset, niin tiedän sitten laskiaisena ostaa pullat muualta ;)
VastaaPoistaMirka/Kasvukipuja
blogit.kaksplus.fi/kasvukipuja