tiistai 8. huhtikuuta 2014

Terveisiä Terve mieli on ihmisoikeus -seminaarista



Olin tänään mukana Suomen Mielenterveysseuran ja Ihmisoikeusliiton järjestämässä Tervemieli on ihmisoikeus seminaarissa. Seminaari oli mielenkiintoinen ja monenlaisia ajatuksia herättävä.  Olin mukana kokemusasiantuntijana oman synnytysmasennus, uupumus ja syömishäiriö kokemani kautta. Osiomme otsikkona: Palveluihin pääsemisen haasteet kokemusasiantuntijoiden näkökulmasta.   


Tavallaan kaivettiin esiin niitä kamaluuksia, epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä, joita olen kokenut noin kuusi vuotta sitten, kun hoitoon pääsy tuntui mahdottomalta. Hätä ja huoli oli suunnaton, vaikka itsestäni en enää tuossa kohtaa välittänyt, miten minun pienet lapseni. En nykyisinkään halua lukea uutisia, joissa äiti on satuttanut pieniä lapsiaan. 

Tunteet nousevat voimakkaasti pintaan puhuttaessa hoitoon pääsystä ja sen vaikeudesta. Olin se ihminen, joka oli liian sairas hoidettavaksi yhdessä yksikössä, liian terve hoidettavaksi toisessa yksikössä. En siis kuulunut kenenkään hoidettavaksi, olin väliin putoaja. Erittäin karuja, voisin jopa sanoa traumaattisia kokemuksia. En kokenut olevani minkään arvoinen, edes hoitohenkilökunnan mielestä en ollut sen arvoinen, että minua olisi kannattanut hoitaa. Näin silloin voimakkaasti ajattelin, henkisesti hakattua hakattiin lisää.

Ymmärrän, nyt toivuttuani, ettei kyse ole ihmisten välinpitämättömyydestä vaan monesti kunnallisen terveyspalveluiden rakenteiden ongelmista. Koen kuitenkin olevani oikeutettu vihan, surun ja katkeruuden tunteisiin hoitoon pääsyni suhteen. Sen sijaan, että jäisin niihin makaamaan, haluan ennemmin ottaa niistä oppia ja kehittää palveluita. 

Koen itselleni läheisemmäksi kertoa sitä toipumisen kauniimpaa ja positiivisempaa puolta. Toki haluan olla mahdollisuuksia mukaan esiin nostamassa epäkohtia, joita meidän hyvinvointi yhteiskunnassamme on. Kun asioista puhutaan, on mahdollisuus muutokseen. Oma hoitoon pääsy kokemukseni on karu ja toivon, ettei kukaan koe vastaavaa. Tiedän kyllä, että vastaavia kokemuksia on liian paljon. Haluan uskoa, että maassamme ihan oikeasti halutaan parantaa hoitoon pääsyä, eikä vain ajatella kuinka palvelut tuotetaan mahdollisimman halvalla. 

Meillä on kuitenkin toinen toisemme. Voimme kannustaa ja tukea toinen toisiamme. Sen sijaan, että murehtisimme kurjaa kohtaloamme, voimme kasvaa tarinamme mukana. Voimme kertoa tarinastamme niitä selviytymisiä, mahdollisuuksia, iloja ja elämisen kauneutta. Välistä ravistellen ja epäkohtia esiin nostaen. Juuri tämän kaltaiset seminaarit ovat oiva paikka nostaa asioita esiin.



Tarinan kahdet kasvot, joita molempia tarvitaan muutokseen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti