perjantai 16. elokuuta 2013

Haluan kohdata ihmisiä en robottejaOlen harmitellut sitä, että yhteiskunnastamme katoaa pikku hiljaa palvelut ja ihmisten kohtaamiset. Nämä ihmisten kohtaamiset pyritään korvaamaan tekniikalla. 


Kotiäiti menee onnellisena lasten kanssa kirjastoon. Päivät menevät lasten kanssa keskenään kotona. Kirjastossa tapaa ainakin kirjastotädin, saa puhua aikuiselle. Pettymykseksi äiti huomaakin lainauspalvelun tulleen korvatuksi lainausautomaatilla. Jää se ainoakin sosiaalinen kontakti siltä päivältä saamatta.

Yksinäinen vanhus kävelee vanhasta tottumuksesta pankkiin maksamaan laskujaan ja tallettamaan kolikoitaan. Lappu luukulla pankissakin, maksa laskut verkkopankissa, kolikoita emme enää valitettavasti ota vastaan. Seuraavaksi vanhus suuntaa kauppaan, siellä nyt ainakin saa jutella myyjän kanssa säästä ja muusta. Myymäläkassanhoitajat onkin korvattu itsepalvelukassoilla.  

Syrjäytynyt masentunut nuori raahaa itsensä vastaanotolle. Psykologi ehdottelee nettiterapiaa ja itsehoito-oppaita. Hoitosuhdekaan ei lähennä nuorta ja yhteiskuntaa. Nuori istuu illan taas yksin omassa internet maailmassaan.

Tähänkö me mennään yhä enemmän? Tähänkö meidän on sopeuduttava? Tätäkö me haluamme? Missä sitten opetetaan sosiaalisia taitoja, ilmaisukursseilla? Missä harjoitellaan käytöstapoja, sanomaan huomenta, päivää, iltaa, hei jne. Kuinka opitaan olemaan vieraiden kanssa, tutustutaan uusiin ihmisiin. Esimerkiksi monilla mielenterveyspotilailla ja – kuntoutujilla on vaikeuksia juuri sosiaalisissa tilanteissa ja suhteissa. Mitä enemmän siirrymme tekniikan ylläpitämiin palveluihin, sitä vähemmälle harjoitus jää. Kuinka ihminen tähän sopeutuu.

Moneen olemme tietysti tottuneet ja opimme uusia tapoja. Kuka enää muistaakaan, että ennen autoa tankatessa polttoaine maksettiin huoltoasemalle. Kuinka moni menee enää postiin tekemään muuttoilmoituksen tai kelaan tukihakemuksen sehän onnistuu internetissä. 

Suuri osa meistä kuitenkin kaipaa ja tarvitsee sosiaalisia kontakteja. Onko aina niin kiire, että kaiken pitää olla tehokasta, korvataan ihmiset koneilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti