lauantai 1. kesäkuuta 2013

KOTISEUTUNI – RAUTALAMPI

Helsingin Kansalaistorilla on ollut, tämän viikon keskiviikosta, tapahtuma Rautalampitakaisin maailman kartalle. Tapahtumalla on tarkoitus markkinoida Rautalammin kuntaa. Rautalampi on ”kotikyläni” vaikkakin olen syntynyt muualla Savossa. Olen muuttanut kahdeksanvuotiaana Rautalammille ja käynyt siellä peruskoulun. Kunnassa asuu edelleen perhettäni ja vierailen siellä joitakin kertoja vuodessa. Poikkeuksellisesti tänä kesänä meinaan viettää Rautalammille ison osan kesälomaani.

Rautalampi on mahtava paikka helsinkiläislapsille kesäloman viettoon. Pääsee ”maalle”. Olen syntynyt sikafarmilla, siksi en koe Rautalammin kirkonkylää varsinaisesti maalle menoksi. Maalle mennään oikeasti maatilalle!! Rautalammin luonto, järvet ja hiljaisuus tarjoaa mitä upeimmat puitteet koko perheen lomailuun. Helsingin rytmi on kuitenkin aika kiihkeä, tekee hyvää sekä lapsille että vanhemmille hengittää raikasta ja rauhallista ilmaa. Yksi mikä Rautalammilla on parasta, vesi, siis kraanavesi on niin hyvää. Ollessani nuorempani pätkiä ulkomailla, haaveilin hyvästä hanavedestä, jota joisin kotiin päästessäni.
Rautalammilla ollessamme saatamme käydä keräämässä sieniä ja marjoja, ainakin mummolan puutarhasta. Lisäksi mieheni kalastaa siellä ja saamme herkutella mm. haukipullilla. Rautalammilla pääsemme aina myös kunnon puulämmitteiseen saunaan. Näemme vanhoja tuttuja, fiilistelemme nuoruuden muistoilla. Suuri rakkauteni on paljasjalkainen rautalampilainen.
Vielä viikko sitten olin sitä mieltä, etten ikinä koskaan enää muuta Rautalammille. Sieltä puuttuu selkeästi minulle merkitykselliset palvelut. Nyt mielipiteeni ei kuitenkaan ole enää yhtä jyrkkä. Seuratessani sitä mahtavaa Savolaisuutta, jolla Rautalampi takaisin maailman kartalle tapahtuma on saatu onnistumaan. Tapahtuma tarjoaa mielettömän mahtavaa ja välitöntä Savolaista fiilistä. Vielä pari päivää aikaa käydä katsomassa, menkää ihmeessä.
Ja aloin tuossa miettiä onko luova hulluuteni ehkä sittenkin peräisin supliikista savolaisuudestani?!
Kesälomaa odotellessa. Pakkaan mukaan tietenkin kameran ja kuvaan niin kaunista Rautalampea.


Esiinnyin äsken kyseisessä paidassa helsinkiläisessä lähikaupassa. Heti kysyttiin olenko Rautalammilta, ystävällinen kohtaaminen entisellä ja nykyisellä rautalampilaisella. Kuinkas se menikään, kaikki tiet vie Rautalammille… siellä on ainakin jonkun kummin kaiman mökki…
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti