Sukellus
keittiö maailmaan. Mieheni on kokki ja minun tulee aika harvoin laitettua ruokaa,
varsinkaan mitään parempaa. Teen kyllä kohtalaisen sujuvasti jotain simppeliä arkiruokaa,
tai ostan valmista, kun mies ei ole kotona kokkaamassa. Paremman- tai viikonloppuruoanvalmistus
on lähinnä mieheni työtä, toki toimin tarvittaessa apukokkina ja tiskarina.
Esikoisemme
ollessa vauva, en saanut nukuttua lähellekään tarpeeksi. Vauva heräili 10–20 kertaa
yössä, harvoin sain noita välejäkään nukuttua. Lopulta en millään jaksanut panostaa
ruoanlaittoon tai muihinkaan kotitöihin. Mieheni otti jossain kohtaa ruoanlaittovastuun.
Hän ei pitänyt eineksistä ja -valmisruoista, joita usein tarjoilin. Valmisruoat
olivat näppäriä, kun en muuta jaksanut, eikä vauvakaan oikein viihtynyt yksin,
jotta olisin pystynyt rauhassa ruokaa valmistamaan. Jossain vaiheessa teimme paljon
ruokaa mieheni kanssa yhdessä. Lopulta tilanne kääntyi niin, että mieheni laittoi
ruokaa minä en.
Toisen
lapsemme syntymän aikoihin mieheni alkoi opiskella kokiksi ja on siinä työssä edelleen
sekä erittäin taitava. Kokin ja keittiömestarinkin otteita opetellut puolisoni
kärsii hieman tavasta tulla neuvomaan minun tekemisiä keittiössä. Tyypillistä
on, jos minä satun laittamaan ruokaa, hän tulee kertomaan miten kannattaisi
tehdä ja mitä mausteita laittaa. Jotenkin menee vähän kokkailufiilis, tekee mieli
lyödä patakintaat tiskiin ja tokaista: ”teeppä sitten itse”.
Joskus
syksyllä olin suunnitellut espanjalaisen illan ja hankkinut raaka-aineetkin. No
kotona miehellä oli parempi toteutusidea. Tästä oppineena järjestin uudelleen
espanjalaisia makuja sisältävän illan eilen. Ehtona oli, että mieheni ei saa
neuvoa yhtään jos en apua kysy! Yhden neuvon hän lipsautti, mutta meni sen
jälkeen tyytyväisenä olohuoneeseen katsomaan musiikkivideota mukanaan lasillinen
espanjalaista punaviiniä. Pari kertaa kävin kysymässä vinkkiä, muuten hän pysyi
kiltisti olohuoneessa, ja osasi nauttia valmiista ruoasta. Alamme siis molemmat
oppia! Minä jämäkkyyttä ja mieheni olemaan neuvomatta.
Käytin
taas kännykkään apuna ja kuvailin ruokia. Kuvan laatu on huono, mutta olen niin
ylpeä saavutuksistani. Paljon oppii ihan vaan katsomalla ja kuuntelemalla
toisen oppeja. Lapset olivat jos nukkumassa ja onnellisen tietämättömiä äidin
kokkailusta.
Amuse
bouche eli kokin tervehdys: espanjalaista ilmakuivattua kinkkua ja hunajamelonia.
Onnistuu varmasti kun hakee Stockmannilta kinkun.
Alkuruoka:
manchego-aurinkokuivattutomaatti-pistaasimuffini, oliiviöljyn ja balsamicon kera.
Pääruoka:
tuliset munat (chorizoon kääritty kananmuna) ja chilitomaattikastike.
Jälkiruoka:
syntisen hyvä kolmensuklaanmuffini.
Kaiken
tein itse ja ensimmäistä kertaa kokeilin kyseisiä reseptejä. Täytyy kehua, että
kaikki onnistuivat ja maistuivat. Ihanaa huomata vuosien taon jälkeen itsessään
ruoanlaitto ja leivonta kipinää, saa nähdä kuinka tämä jatkuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti