Sivut

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

POTILAS VAI ASIAKAS?

Monessakin paikassa olen viime aikoina huomannut keskustelun alla olevan aiheen; onko ihminen potilas vai asiakas hakeutuessaan hoitoon. Hoidolla tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkea terveydenhuoltoa. Minä kuitenkin pohdin asiaa enemmän mielenterveys ja -päihde asioiden näkökulmasta.

Ensimmäistä kertaa aiheen kuullessani ihmettelin todella, miksi tästä edes keskustellaan. Itse asiassa minulla meni hetki tajuta mistä puhutaan. Kuka kyseistä keskustelua kaipaa? Itse henkilökohtaisesti en ikinä koskaan ole tullut edes ajatelleeksi, että sana potilas voisi olla jollain tapaa loukkaava tai ihmisen arvoa alentava. Jos minä tai joku toinen on kipeä ja menee lääkäriin, silloinhan sitä on potilas ja tarvitsee hoitoa. Oli kyseessä sitten mielensairaus tai fyysinen sairaus. Simppeliä, tai ei kai sitten olekaan?
Potilas ja potilas sana ilmeisesti koetaan passiivisena ja alistuvana käskytettävä? Itse en koskaan ole kokenut potilas sanaan liittyvän mitään epäaktiivista. Mielestäni myös potilas voi ja saa olla aktiivinen. Enemmän kyse on siitä, ettei huonossa kunnossa ollessaan potilas jaksa olla kovin aktiivinen. Tämä ei kuitenkaan estä, hoitoon osallistumista. Tämä ei saa kuitenkaan tarkoittaa sitä, että ihmistä pidettäisiin jotenkin ”huonona”. Kyllä jokainen varmaan omalla tavallaan aktivoituu omaa hoitoaan kohtaan kun jaksaa aktivoitua yleensä elämää kohtaan.  
Toisaalta jos potilas nähdään epäaktiivisena ja halutaan puhua asiakkaasta joka sitten on aktiivinen. Luodaan monelle mielenterveyskuntoutujalle/potilaalle paineita siitä, ettei saa olla heikko ja uuvahtaa, pitää vaan jaksaa. Omalla kohdallani koin ainakin, ettei ole lupaa romahtaa, ei saa sairastua. Miksi en saa olla sairas potilas, vaan joku aktiivinen asiakas. Näissä asioissa tarvitaan hirmuisesti pelisilmää, ihmistä joka kohtaa ihmisen.
Minulla on pelko, että aletaan ajatella: ”nyt ne potilaat keksivät, että niistä täytyy alkaa puhua asiakkaina”. Minä ainakin olen kuntoutuja ja potilas. Halutaanko mielenterveys- ja päihdekeskustelu kääntää pois todellisista ongelma kohdista? Kyse on enemmän asenteesta kuin nimestä! Kuinka se sanonta menee: ei nimi miestä pahenna jos ei mies nimeä. Vai onko kyse siitä, ettei hoitohenkilökunta itse halua olla mahdollisia potilaita? Puhutaanko siellä hoitokentällä potilaista niin epäkunnioittavasti? Ensimmäistä kertaa kun kuulin keskustelun potilas vai asiakas, keskustelun aloitti hoitohenkilökunta, ammattilainen.
Jos potilas on asiakas, onko silloin lääkäri/hoitaja asiakaspalvelija? Miksi asioista ei voida puhua niiden oikeilla nimillä? Sekoitetaan ihmisraukan pää entisestään? Pitäisikö alkaa puhua terveyskeskuksen ja – aseman sijaan myös palvelukeskuksista, ettei kukaan vaan pahoita mieltään. Sairaalat palvelu asemiksi jne. Tämä nyt on vähän turhan kärkästä, mutta epäilen muuttuvatko asenteet nimeä vaihtamalla?
Itse olen aina saanut kiitosta siitä kun puhun asioista suoraan ja suomeksi. Olen ollut sairas ja sillä sipuli, ei se miksikään muutu vaikka kuinka hienon sanan sille keksisin! Toki voisinhan sanoa olleeni asiakaspalvelun käyttäjä ja entinen asiakaspalvelun käyttäjä. Nykyinen pärjään omilla palveluilla ja entisten asiakaspalvelunkäyttäjien tuella? Aika selkeätä eikö. Mielenterveyden sairauksia ei tarvitse eikä pidä hävetä. Tätähän ajetaan eteenpäin yhteiskunnassamme monella saralla, mielensairauksia ei tarvitse hävetä. Samaan aikaa mietitään pitäisikö potilaan olla asiakas, aika ristiriitaista. Ja kun minua joku nyppii, pohdin ja kirjoitan siitä…
Eikö voitaisi vaan puhua asioista niiden oikeilla nimillä?


 
Potilas:     sairas henkilö, sairautta poteva henkilö (www.sanakirja.org)

sairas, varsinkin lääkärin tai sairaalahoidossa oleva. esim. Astma-, sydänpotilas. Lapsipotilas. Sairaalapotilas. Vuode-, avohoitopotilas. Leikkauspotilas. Psykiatrisen sairaalan potilaat. Potilaan tutkiminen ja hoito. Olla jkn lääkärin potilaana.(www.suomisanakirja.fi)
             
Asiakas:    jonkin tuotteen ostaja tai jonkin palvelun tilaaja, kaupanteossa myyjän vastapuoli, se jota myyjä palvelee

liikkeessä, virastossa tms. asioiva, jollakin ammatinharjoittajalla jotakin teettävä tai tältä jotakin ostava henkilö tai liike. esim. Ravintolan, pankin asiakas. Sosiaalihuollon asiakkaat. Kanta-asiakas. Yritysasiakkaat. Olla asiakkaana parturissa, ompelijalla. Leik. esim. Putkassa yöpyi kymmenkunta poliisin asiakasta. (www.suomisanakirja.fi)

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti